Olika sorters dieter

Lågkalori-metoden

Den här metoden går ut på att man äter kalorisnål mat. För några år sedan var det här den vanligaste bantningsmetoden men idag har andra metoder börjat konkurrera ut den här typen av diet.


GI-metoden

Då man går på den här dieten gäller det att äta mat med ett lågt GI-värde. Genom att äta efter GI-metoden fördelar man energin över en längre tid och man behöver inte äta lika mycket för att känna sig mätt.


Atkinsdieten

Atkinsdieten innebär att man undviker all mat som innehåller kolhydrater. Det vill säga pasta, potatis, ris, bröd, m.m. Det är oftast kolhydrater som står för energitillverkningen. För att få energi förbränner kroppen därför istället fettet. När kroppen märker att den inte får den näring den behöver ställer den in sig på svält och förbrukar därför inte mer energi än absolut nödvändigt. Om man sen börjar äta vanligt igen går man upp snabbare eftersom kroppen förbereder sig på nästa svältningsfas och samlar extra fett. Om man inte klarar av att låta bli kolhydrater blir detta en typ av jojobantning då man först går ner men sen lika snabbt går upp igen. På långsikt är inte den här dieten att rekommendera eftersom kroppen svälter sig själv och det sliter mer på kroppen då den inte får den energi den behöver.


LCHF-metoden

LCHF står för Low Carb and High Fat och betyder att man minskar intaget av kolhydrater och ökar intaget av fett. LCHF-metoden liknar Atkinsdieten men skillnaden är att kroppen ändå får energi som den kan förbränna.


Viktväktarna

Viktväktarna är en typ av diet som inte beslutar vad man ska och vad man inte ska äta. Istället gör man en plan för varje individuell person som sätter upp sitt eget mål. Alla matvaror får ett speciellt värde i form av points. Värdesystemet utgör ramen för hur mycket man bör äta på en dag och är grundat på kalori och fettinnehållet i livsmedel. Viktväktarna koncentrerar sig inte enbart på vad du stoppar i dig utan har fyra M som du bör följa; Mat, Motion, Möten, Motivation. När man börjar på viktväktarna får man gå på olika möten där man kan träffa andra som också försöker att gå ner i vikt. Det gör en motiverad till att inte falla för frestelsen att bryta mot dieten eftersom man vill visa sin förbättring till nästa möte. Motion är givetvis också en viktig del eftersom man inte bara kan ändra det man äter och förvänta sig att det fettet som man redan har ska försvinna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback