Faror?

Det finns mängder med faror som man utsätter sig själv för genom att gå på diet. Genom att själv mixtra med näringsintaget kan man, utan att veta om det, missa att få i sig en del nödvändiga vitaminer eller fibrer. Man kan även känna sig tröttare eftersom man inte får i sig den näring man behöver. En del kan känna sig stressade och mer lättirriterade. Att göra små förändringar i kosten brukar inte göra så stor skillnad men om man ska göra någon större förändrig bör man kontakta någon expert på området.


För att undvika att ändra på kosten så att det skadar kroppen kan man gå till en kostrådsexpert eller läkare för att få råd om hur man bör ändra kosten. Oftast vet dom vad som är effektivas att ändra samt vad som man absolut måste ha i sig. En läkare kan även ta ett blodprov för att kolla vad du behöver mer av, t.ex. mineraler.


Men det finns ytterligare faror då man inte tar hjälp av någon expert på området. Speciellt om man lyckas för bra med att gå ner i vikt. Om du t.ex. sätter upp som mål att du vill gå ner fem kilo och sen lyckas med det kan du tycka att det gick enkelt och att du lika gärna skulle kunna gå ner fem kilo till, eftersom det knappt syns någon skillnad. När du sen gått ner ytterligare fem kilo är du fortfarande inte nöjd och du fortsätter. Då har du kommit in i en ondspiral och vad som började med en lite diet har blivit en form av ätstörning.


Ätstörning är en psykisksjukdom med skadligt beteendemönster vad det gäller ätandet. Det påverkar patientens fysiska hälsa och dödsfall kan inträffa. Oftast är det tonårsflickor och unga kvinnor som drabbas av ätstörningar men ca en av tio som drabbas är av manligt kön. Under dom senaste 20-30 åren har problemet ökat. Ätstörningar uppkommer oftast hos personer med låg självkänsla eller hos personer som känner krav och press på sig själv och vill ha kontroll över sin kropp.


Dom flesta faror går att undvika om man öppet pratar om sin diet och rådfrågar om hur man borde förändra sin diet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback